Een hangmat ophangen

Er zijn veel factoren die je hangmat plezier beïnvloeden. Zo moet je rekening houden met de hoeveelheid zon, geluid en wind die een plek biedt. Teveel of juist te weinig kan van slechte invloed zijn op je rust. Echter, de belangrijkste factoren waar je mee rekening moet houden zijn de afstand tussen en de hoogte van de ophangpunten waaraan je je hangmat bevestigt. Hang een hangmat verkeerd op en hij kan oncomfortabel of zelfs onbruikbaar zijn!

Klassieke hangmatten

Hangmat ophangen Bij een hangmat zonder spreidstok moet de afstand tussen de ophangpunten (van boom naar boom, muur tot muur of muur tot boom) waartussen je de hangmat ophangt moet ongeveer 90% van de totale lengte van de hangmat zijn. Met behulp van bevestigingsmiddelen zoals touw, ringhaken en karabijnhaken, kun je deze lengte varïeren. De hoogte van de ophangpunten moeten ongeveer op 45% van de lengte van de hangmat zitten. Dit betekent dat een hangmat van 4 meter op ongeveer 160 centimer hoogte gehangen moet worden. Hou er bij het ophangen van de hangmat rekening mee dat een hangmat tot 15% kan uitrekken. Als je de grond aanraakt als je in de hangmat ligt, betekent dat dat de hoogte van het ophangpunt te laag is. Als je deze regels aanhoudt dan weet je zeker dat je met onze hangmatten comfortabel ligt!

Als je geen goede ophangpunten kunt vinden, dan kun je ook een hoger punt nemen, indien mogelijk aan het plafond. Een hangmat op deze manier ophangen geeft de hangmat meer charme en je kan nu ook gemakkelijk in de hangmat zitten. Als de optimale hoogte niet beschikbaar is, moet de hangmat misschien wat strakker opgehangen worden. Deze oplossing is echter niet ideaal, omdat een strakke hangmat niet zo lekker ligt en het is niet meer mogelijk om diagonaal te liggen.

Hangmatten met een spreidstok

Hangmat met spreidstok ophangen Voor een hangmat met spreidstok geldt dat de minimale afstand tussen de ophangpunten ongeveer gelijk moet zijn aan de totale lengte van de hangmat van ophanglus tot ophanglus. Als de afstand tussen de ophangpunten langer is dat de lengte van de hangmat, dan kan de hangmat verlengd worden met touw of kettingen. Het is belangrijk dat een hangmat met spreidstokken strak horizontaal hangt.

De hoogte van de ophangpunten moet tenminste op 25% van de lengte van de hangmat liggen. Hou ook bij het ophangen van de hangmat met spreidstok er rekening mee dat de hangmat tot 15% kan uitrekken. Het is dus het beste op een nieuwe hangmat tussen twee ophangpunten te hangen die iets verder uit elkaar liggen dan de totale lengte van de hangmat. Een hangmat met spreidstokken van 3 meter lang kun je dus het beste ophangen aan twee punten die ongeveer 3.5 meter uit elkaar liggen. In het begin maak je dan gebruik van wat extra touw dat je later, als de hangmat wat uitgerekt is, weg kan halen.

Kijk voor de verschillende bevestigingsmogelijkheden op onze website onder de categorie "Bevestigen".

Onze Voordelen
Veilig Betalen met
Powered by Worldpay
Verander Valuta